Як вибрати екскаватор навантажувач ?

Надіслав: Lubomir , дата: сб, 01/20/2024 - 22:51
Как выбрать экскаватор погрузчик ?

Екскаватори виконують важливу роль у будівельній галузі, оскільки дають змогу ефективно справлятися з різними завданнями, наприклад, під час викопування ям, роботи з різними матеріалами, під час встановлення дорожнього покриття тощо.

Під час експлуатації може знадобитися виконання інших завдань. Для виконання складнішої роботи використовується екскаватор-навантажувач, який є універсальною машиною, що комбінує в собі функціонал таких пристроїв як:

  • бульдозер;

  • фронтальний навантажувач;

  • екскаватор.

Перед купівлею дуже важливо вирішити, що саме вам потрібно буде виконувати і, виходячи з цього, вибирати технічні характеристики.

Основні характеристики екскаватора-навантажувача

Перед купівлею обов'язково потрібно звернути увагу на основні характеристики і конструкційні особливості екскаватора-навантажувача. Така техніка складається з:

  1. пневмоколісне шасі;

  2. робочі шасі тракторів тягового класу 1:4;

  3. дві робочі стріли (перша телескопічна стріла для роботи з сипучими матеріалами, оснащена ковшем, а друга для копання ґрунту і його подальшого завантаження).

Головна відмінність з іншими будівельними машинами полягає не тільки в наявності двох стріл, а й у можливості модернізації обладнання. Наприклад, для виконання додаткових робіт, екскаватор-навантажувач може додатково оснащуватися колесниковим ковшем, грейферним захопленням, піддонними вилами, гідромолотом, гідробуром, грейфером, гаком та іншим обладнанням.

Функцій у такого обладнання досить багато. Воно є ефективним для робіт на великих територіях у сфері сільського господарства, промисловості та будівництва. У деяких випадках моделі з невеликими габаритами можуть використовуватися в комунальній сфері. Також може працювати під кутом, що дуже важливо.

Визначення потреб

Першим кроком, який допоможе зробити вибір, є аналіз вимог до роботи. Дуже важливо визначити такі пункти:

  1. Які типи завдань обладнання буде виконувати, оскільки залежно від цього визначається модель.

  2. Умови роботи, які впливають на необхідний рівень мобільності, а також тип шасі.

  3. Обсяги роботи, виходячи з яких підбирається обсяг паливного бака, а також продуктивність.

Розуміти специфіку проєкту перед купівлею або орендою дуже важливо, оскільки прорахунок в умовах роботи може значно вплинути на стан самого екскаватора-навантажувача. Через це витрати у ваших фінансах можуть значно збільшитися, що негативно впливає на кінцевий результат при веденні проєкту.

Технічні параметри

На технічні характеристики потенційні покупці звертають увагу насамперед, оскільки це дуже важливо для правильної роботи з системою. Їх дуже багато, деякі не завжди є зрозумілими для непросунутого користувача і не завжди безпосередньо впливають на експлуатацію. Особливості інших потрібно обов'язково розуміти, щоб мати можливість підібрати екскаватор-навантажувач правильно.

Насамперед необхідно звертати увагу на потужність і продуктивність. Такі машини оснащуються якісними двигунами, завдяки яким робота виконується швидше, якісніше і безпечніше. При підборі нових моделей можна також дивитися на еко-складову комплектуючих. 

Ще однією з найважливіших технічних характеристик, які впливають на експлуатаційні можливості, є місткість ковша і глибина копання. Якщо ви працюєте на великих об'єктах, потрібно це враховувати, оскільки занадто маленькі габарити можуть негативно вплинути на ефективність вашої роботи і на терміни виконання завдання.

Не забудьте знайти інформацію про вагу (тонни) і розміри машини. Чим більший агрегат, то складніше його транспортувати. Також у деяких випадках в'їзд на територію об'єктів буде заборонений. Також падає маневреність. Однак у критичних умовах важкий екскаватор-навантажувач покаже себе значно краще.

Функціональність і зручність використання

В інтернет-магазинах і офлайн центрах у наявності часто дуже багато різних моделей. Коли вони візуально однакові і мають схожі технічні характеристики, але відрізняються, наприклад, ціною, є сенс звернути увагу на функціонал і зручність використання.

Цей показник становить понад половину ефективного застосування екскаватора-навантажувача в польових умовах, адже за умови забезпечення комфортною технікою, водій буде працювати набагато швидше і якісніше.

У цей пункт входить:

  • наявність додаткових функцій і пристосувань;

  • зручність кабіни оператора та ергономіка управління;

  • простота обслуговування і доступність запчастин.

Пам'ятайте: якщо ви хочете, щоб продуктивність була високою, обов'язково потрібно також забезпечити комфорт фахівцям.

Економічні аспекти

Купівля екскаватора-навантажувача може здійснюватися для особистих потреб (наприклад, здачі в оренду, роботи на власних сільськогосподарських ділянках і будівництві) або для бізнесу. Незважаючи на стереотипи, економічні аспекти купівлі потрібно враховувати в обох випадках, оскільки фінансова сторона має також гарантувати зручність використання.

Перед покупкою хорошим варіантом буде порівняння ціни та експлуатаційних витрат. Використовуйте спеціальні сервіси для аналізу вартості однієї і тієї ж моделі на різних сайтах. Не купуйте підозріло дешеве обладнання, завжди підбирайте запчастини та машини у надійного продавця.

Для економічної ефективності є сенс проаналізувати термін служби. Разом із попередніми факторами ви зможете оцінити, коли машина окупиться і чи буде вигідно її потім реалізувати далі за потреби.

Навіть якщо ви поки не збираєтеся займатися орендою, оцініть цю можливість на випадок, якщо у вас екскаватор-навантажувач буде простоювати. У разі, коли необхідна бюджетна модель, можете звернути увагу на б/у варіанти, щоб купити більш продуктивну спецтехніку за меншою вартістю.

Безпека і екологічність

Через те, що у світі починаються глобальні екологічні проблеми, країни запроваджують спеціальні обмеження на вихлопні гази та речовини, які можуть шкодити планеті. Перед купівлею переконайтеся, що обрана вами модель є сертифікованою, інакше ви можете отримати штраф, а також значно погіршити стан зовнішнього середовища.

Дотримання стандартів безпеки та зручність в експлуатації також є важливими параметрами, адже завдяки їм ви можете гарантувати відсутність аварійних ситуацій під час виконання завдань.

Під час вибору дуже важливо не поспішати і зробити обґрунтоване рішення. Якщо виникають труднощі, можете звернутися за консультацією до фахівців, щоб вони допомогли ухвалити правильне рішення, виходячи з особливостей вашої роботи. Обов'язково враховуйте всі фактори перед купівлею.

У жодному разі не купуйте обладнання, в якості якого не впевнені. Постарайтеся знайти компанію, якій можна довіряти. В ідеалі вона повинна мати можливість тривалої співпраці, а також надавати гарантію на експлуатацію.