Як надіти ланцюги на вантажівку ?

Надіслав: Lubomir , дата: ср, 11/29/2023 - 23:50
Как надеть цепи на грузовик

Іноді погода в Україні може бажати кращого. Часто взимку виникають ситуації, коли дорога настільки слизька, що на ній небезпечно йти, не те, щоб їхати на автомобілі, вантажівці чи іншій спецтехніці. У деяких випадках відкласти поїздку не можна, в інших погода може застати під час дороги, тому дуже важливо убезпечити власний транспортний засіб.

Для цього використовують ланцюги протиковзання. Тут важливо розуміти, що вони мають бути якісними, виконаними з надійних матеріалів, які дійсно можуть захистити автомобіль від ковзання, щоб уникнути аварійної ситуації.

Також важливо правильно встановити цей захисний виріб, тому в цій статті ви отримаєте інформацію про те, як надіти ланцюги на колеса вантажівки.

Коли варто використовувати ланцюги

Безліч суперечок відбувається навколо того, коли потрібно використовувати ланцюги протиковзання для вантажівок і автомобілів. Таке обладнання необхідно встановлювати, якщо ви їдете по ожеледиці або засніженій дорозі, і у вашої вантажівки виникають проблеми зі збереженням зчеплення з дорогою.

Ось більш детально описані основні моменти, коли потрібно використовувати таке обладнання:

  1. коли дорога вкрита шаром снігу або сльоти, а ваша вантажівка ковзає або щосили намагається набрати зчеплення з дорогою;

  2. якщо дорога обмерзла;

  3. під час руху крутими пагорбами або гористою місцевістю зі снігом або льодом.

Не можна нехтувати ланцюгами, бо від цього залежить термін експлуатації вашої вантажівки, а іноді й ваше життя. Майте також на увазі, що їзда з таким обладнанням по сухим або голим асфальтом може призвести до пошкодження як ланцюгів, так і дороги, тому будьте готові зняти їх, коли умови покращаться.

Підготовка до встановлення

Дуже важливо дотримуватися інструкцій виробника щодо правильного встановлення ланцюгів протиковзання на ваш вантажний засіб, оскільки неправильне встановлення може пошкодити ваш автомобіль або призвести до проблем із безпекою.

Завжди підбирайте правильне обладнання. Воно має відповідати технічним вимогам вантажівки (наприклад, за вагою та габаритами). В ідеалі, у виробу і транспортного засобу має бути один виробник.

Перед використанням необхідно завжди перевіряти ланцюги. Якщо там є пошкодження (навіть незначні) або сліди зносу, не можна проводити встановлення такої продукції, це може мати вкрай негативні наслідки. Завжди у вас мають бути всі необхідні інструменти та аксесуари, щоб мати змогу встановити захист.

Покрокова інструкція зі встановлення

Якщо ви встановлюєте ланцюги вперше, встановлення може здатися складним. Краще кілька разів потренуватися, щоб не потрапити в негативну ситуацію десь на зимовій дорозі. Згодом встановлення стає швидшим, тому наберіться терпіння.

У деяких випадках алгоритм монтажу може відрізнятися через конструкційні особливості вантажівки або специфічні ланцюги. Однак, як правило, він матиме такий вигляд:

  1. покладіть ланцюги на землю і переконайтеся, що вони не заплуталися і не перекрутилися;

  2. визначте внутрішню і зовнішню поверхню ланцюгів, оскільки деякі ланцюги мають певну орієнтацію для встановлення;

  3. на задньопривідних вантажівках розмістіть ланцюги за задніми шинами, на передньопривідних вантажівках розміщуйте ланцюги перед передніми колесами;

  4. аккуратно накиньте ланцюги на верхню частину шини так, щоб вони були рівномірно розподілені з обох боків;

  5. під'єднайте кріпильний механізм;

  6. відрегулюйте натяг;

  7. після встановлення проїдьте на вантажівці на невелику відстань, щоб переконатися, що ланцюги правильно відцентрові та закріплені;

  8. проїхавши невелику відстань, ще раз перевірте ланцюги, за необхідності підтягніть повторно.

Пам'ятайте: від того, як ви встановите ланцюги, буде залежати ваш комфорт, безпека під час їзди і збереження спецтехніки.

Поради і рекомендації

Зверніть увагу на деякі рекомендації, які можуть бути корисними під час використання ланцюгів. Їх використовують усі досвідчені власники. По-перше, уникайте рух на великій швидкості з надітим виробом. Це може пошкодити як колеса автомобіля, так і дорогу.

По-друге, обов'язково проводьте перевірки стану і положення ланцюгів під час руху на тривалі дистанції. Це дуже важливо, оскільки «недогляд» може призвести до аварійної ситуації.

По-третє, обов'язково дотримуйтесь правил безпеки під час встановлення і демонтажу. Це допоможе вам уникнути травм. Також непогано попрактикуватися у встановленні та знятті ланцюгів протиковзання ще до того, як вони вам справді знадобляться, адже в холодну і снігову погоду це може виявитися важко.

Демонтаж і зберігання ланцюгів

Правильне зберігання виробу гарантує можливість тривалої та якісної експлуатації. Тому дотримуйтесь кількох правил демонтажу ланцюгів:

  1. увімкніть стоянкове гальмо вашої вантажівки і вимкніть двигун;

  2. надіньте рукавички, щоб захистити руки від гострих країв або холодного металу;

  3. обережно зніміть ланцюги снігу з шини, переконайтеся, що вони не заплуталися і не перекручені;

  4. перед зберіганням ланцюгів для для снігу рекомендується очистити їх від скупчення снігу, льоду і сміття;

  5. огляньте ланцюги для снігу на наявність ознак пошкодження або зносу.

Для правильного зберігання помістіть згорнуті або складені ланцюги для снігу в сухе і прохолодне місце, наприклад, у гараж або сарай. Уникайте зберігання їх під прямими сонячними променями або в місцях з різкими коливаннями температури. Щоб запобігти іржу або корозії, ви можете злегка покрити обладнання спеціальними засобами.

Гарантувати безпеку руху для себе можете тільки ви. Тому необхідно зробити все для комфортної дороги. У зимовий час дуже важливо захистити колеса автомобіля і одягнути ланцюги проти ковзання. Також необхідно регулярно їх перевіряти, наприклад, під час сервісного огляду вантажного транспорту.