Принцип роботи автокрана

Надіслав: Lubomir , дата: чт, 11/30/2023 - 18:45
Принцип работы автокрана

Автокран - опорно-поворотне спецобладнання, яке використовується в багатьох сферах людської діяльності. Техніка оснащена автомобільним шасі, а також часто обладнана спеціальним транспортним механізмом. Виглядає як автомобіль, до якого приєднується стріла з секціями.

Такий пристрій використовується в будівництві, для вантажоперевезень, у сфері промисловості та морської логістики, під час обробки і транспортування лісу, під час евакуації автомобілів тощо. Сферу використання підбиратимуть залежно від того, якою конструкцією володіє окрема модель.

Здебільшого, обладнання складається з:

  1. кабіни та вантажопідйомної частини;

  2. шасі;

  3. виносна частина;

  4. телескопічна стріла;

  5. гідравлічна система;

  6. додаткові запчастини.

Якщо вам цікавий більш детальний принцип роботи автокрана, читайте цю статтю.

Основні компоненти автокрана

Для розуміння принципу роботи обов'язково знати більш детальний устрій автокрана, оскільки залежно від цього визначатиметься специфічне завдання, яке зможе виконувати спецтехніка.

Головна деталь обладнання - шасі. Воно складається з:

  1. двигуна;

  2. коробки передач;

  3. коліс та інших елементів, що забезпечують рух.

Двигуни, як правило, вирізняються високою потужністю, оскільки обладнання часто працює з великогабаритними вантажами. Кількість коліс може відрізнятися залежно від призначення пристрою.

Далі важливим елементом механізму є опори, які використовуються для забезпечення стабільності автокрана під час підняття важких вантажів. Вони висуваються на землю перед підняттям і закріплюються, щоб уникнути перекидання.

Конструкція буде неповною без поворотного елемента. Цей механізм дає змогу автокрану повертати стрілу і вантажопідйомну частину навколо вертикальної осі. Це важливо для точного позиціонування вантажу.

Сама робота виконується за допомогою стріли - довгий металевий виріб, який використовується для підняття вантажу. Вона може бути фіксованою або телескопічною, що дозволяє змінювати її довжину. Елемент, як правило, виготовляється зі сталі або інших міцних матеріалів. Виліт стріли, як і вантажопідйомність у тоннах, є однією з найважливіших технічних характеристик.

Додатковою деталлю є троси та блоки. Вони використовуються для забезпечення механічного перенесення сили з гідравлічної системи на вантажозахоплювальну частину, бо так як множать силу підняття і дають змогу крану піднімати важкі вантажі.

У кабіні оператора є все не тільки для комфортного перебування там, а й наявність кнопок для виконання базових і специфічних завдань. Наприклад, там є педалі газу і гальма, джойстики для управління, витягування стріли, повороту кабіни, активацією стійок тощо.

У кабіні також можуть бути додаткові елементи управління, як-от важелі для висувних стійок, лебідка, світлові та звукові сигнали для забезпечення безпеки під час роботи.

Принцип роботи автокрана

Важливо звернути увагу на процес встановлення. При цьому потрібно дотримуватися кількох пунктів:

  1. спочатку автокран рухається до місця роботи, де встановлюються опори (висувні стійки) для забезпечення стабільності;

  2. кабіна оператора перевіряється на безпеку і надійність;

  3. кран виносить стрілу і приземляє вантажопідйомну частину на необхідний майданчик;

  4. оператор починає виконувати роботу з підняття і переміщення вантажів.

Гідравлічна система в автокрані використовується для підняття і опускання вантажу шляхом створення тиску в гідравлічних циліндрах. Під дією тиску циліндри витягуються, піднімаючи вантаж. Гідравлічна система дає змогу точно керувати підняттям і опусканням вантажу з великою силою і контролем, роблячи процес ефективним і безпечним.

Окремо в принципі роботи варто згадати про маніпуляції з вантажем. Пристрій телескопічної стріли автокрана дає змогу виконувати універсальні завдання.

Поворот стріли і маніпуляції з вантажем в автокрані зазвичай виконуються за допомогою гідравлічних механізмів і управління оператором. Оператор використовує джойстики для точного управління напрямком і кутом повороту стріли. Гідравлічні циліндри приводять у рух механічні частини, що обертають стрілу в потрібний напрямок. Також за допомогою гідравлічних систем вантаж може підніматися, опускатися, виноситися і втягуватися зі стріли для точного розташування вантажу на робочому майданчику. Усе це дає змогу оператору ефективно і безпечно керувати роботою крана і вантажем.

Пам'ятайте, що робота з різними вантажами відрізнятиметься, тому уважно вивчайте рекомендації та інструкції з експлуатації.

Безпека під час роботи з автокраном

Під час роботи з такою технікою обов'язково необхідно знати не тільки загального пристрою автомобільного крана, а й правила експлуатації. Дуже важливо забезпечити власну безпеку, а також зробити так, щоб не постраждав ніхто з будівельної команди. Для цього потрібно дотримуватися кількох правил:

  1. не недооцінюйте важливість правильного встановлення і стабілізації крана;

  2. завжди враховуйте обмеження за вагою вантажу і рекомендації щодо його розподілу;

  3. обов'язково проводьте процедури перевірки обладнання перед початком роботи;

  4. не нехтуйте рекомендаціями з навчання та кваліфікації операторів крана;

  5. наймайте на роботу тільки тих людей, які мають належну кваліфікацію.

Платформа має бути повністю безпечною. Регулярно проводьте сервісний огляд, не забувайте про діагностику, звертайтеся до професіоналів, щоб бути повністю впевненими в якості продукції.

Інновації і сучасні технології в автокранах

Незважаючи на те, що робота автомобільного крана вже зараз є досить ефективною, інновації і сучасні технології також впроваджуються в це обладнання. Зараз можна зустріти моделі, які мають такий функціонал/оновлені характеристики:

  1. автоматизація і дистанційне керування - для підвищення ефективності і комфорту під час експлуатації;

  2. системи діагностики та моніторингу стану обладнання - гарантують безпеку під час використання, а також значно спрощують процес діагностики;

  3. поліпшені матеріали та дизайн для збільшення ефективності та безпеки - значно посилюють міцність, роблять експлуатацію тривалішою та стійкішою до механічних пошкоджень.

Виконання роботи буде легше з такими додатковими інноваціями як системи управління вантажопідйомністю, більш сучасні гідравлічні системи, ефективність палива, антикорозійні технології тощо.

У сучасному будівництві і промисловості автокран є незамінною технікою, коли потрібно піднімати і розміщувати важкі матеріали, незалежно від їхньої ваги та розмірів. Завдяки цьому можна швидко і ефективно виконувати завдання в сучасному будівництві та промисловості.

Також техніка вирізняється великою швидкістю роботи, маневреністю, ефективністю. Її можна легко модернізувати для підвищення продуктивності та надання нових функцій.