Як відрегулювати фари на вантажівці ?

Надіслав: Lubomir , дата: чт, 11/30/2023 - 17:15
Как отрегулировать фары на грузовике

Безпека під час руху є найважливішою характеристикою, оскільки саме водій і команда є головною цінністю. Також, дотримуючись правил експлуатації автомобіля, можна бути повністю впевненим у тому, що товар буде доставлено в цілісності й безпеці.

Неправильно налаштовані фари можуть призвести до поганої видимості зустрічних автомобілів, проблем з оглядом, аварійних ситуацій на дорозі (особливо головний), заважатиме руху, тому потрібно знати правила налаштування фар.

Причини необхідності регулювання

Після купівлі нового вантажного засобу оптика завжди у відмінному стані, це очевидно. Потреба в регулюванні з'являється вже пізніше під час експлуатації. Наприклад, вона може знадобитися внаслідок таких ситуацій:

  1. після заміни чи ремонту фар;

  2. зміна навантаження вантажівки, що впливає на кут нахилу;

  3. вібрації та удари, які з часом можуть змінити положення фар.

Усі ці ситуації трапляються досить-таки часто, тому потрібно наперед знати, як відбувається процес регулювання фар, щоб не робити цього в екстрених умовах.

Підготовка до регулювання

Налаштування освітлення для вантажного засобу має також проводитися в правильних умовах. Від цього залежатиме ефективність результату, а також можливість якісного тестування.

По-перше, зверніть увагу на вибір правильного місця. Горизонтальна поверхня має бути рівною, щоб з автомобілем було комфортно і безпечно працювати. Переконайтеся, що все обладнання вимкнене і не з'явиться ризик випадкового увімкнення під час цього процесу.

Ідеальним часом для регулювання фар буде вечір. Якщо забезпечити роботу в цей час не можна, використовуйте закрите приміщення. Для проведення процедури вам знадобляться:

  1. викрутка;

  2. стрічка або крейда для маркування;

  3. вимірювальна стрічка;

  4. додаткові аксесуари і матеріали.

Будьте акуратні під час роботи з інструментами і ретельно дотримуйтесь покрокової інструкції з регулювання.

Покрокова інструкція з регулювання

Пам'ятайте, що будь-які маніпуляції з автомобілем потрібно проводити тільки в тому разі, якщо знаєте, якого результату очікуєте, навіть якщо йдеться про такі прості процедури. Вивчіть інформацію перед тим як проводити роботу, не забувайте про те, що необхідно використовувати спеціальний захисний одяг.

Для того, щоб відрегулювати фари, потрібно:

  1. припаркувати вантажівку на потрібній відстані від стіни або іншої вертикальної поверхні;

  2. відзначити лінію рівня світла фар на вертикальній поверхні;

  3. увімкнути фари і перевірити їхнє поточне положення відносно позначок;

  4. використовувати регулювальні гвинти або інші механізми для зміни кута нахилу і напрямку фар;

  5. перевірити і відкоригувати до досягнення правильного положення (вище або нижче).

Як ви можете помітити, робити це зовсім не складно. Найважливіше накреслити лінію правильного падіння світла.

Поради та найчастіші помилки

Незважаючи на те, що сама процедура доволі проста, регулювати фари механічно не складно, все ж можна випадково зробити кілька помилок, які можуть призвести до дискомфорту під час їзди та аварійної ситуації на дорозі.

По-перше, не потрібно робити так, щоб фари розміщувалися занадто високо. Через це водії, які рухаються зустрічною смугою, можуть бути засліплені. Такі випадки призводять до втрати керування та нещасних випадків, тому на цей факт необхідно звертати увагу насамперед.

По-друге, регулюйте фари окремо, але зробіть так, щоб вони були симетричними. Можете використовувати додаткові інструменти для вимірювання, малювання ліній та іншої допомоги у виконанні цього завдання.

По-третє, обов'язково враховуйте різницю в регулюванні для дальнього і ближнього світла. Це дуже важливо, оскільки і конструкційні особливості, і призначення потрібно враховувати у виконанні цього процесу.

Регулярна перевірка та корекція фар вантажівки є важливою частиною технічного обслуговування транспортного засобу. Це покращує видимість на дорозі, зменшує ризик засліплення водіїв, особливо в нічний час, а також дає змогу швидше орієнтуватися під час будь-яких ситуацій, які можуть виникнути на дорозі.

Правильно налаштовані фари забезпечують кращу видимість на дорозі, особливо в умовах обмеженого освітлення, вночі або в погану погоду. Це допомагає водіям бачити перешкоди, інших учасників руху та дорожні знаки з великої відстані, що робить їзду безпечнішою.

Виконати таке завдання дуже просто, це можна зробити в домашніх умовах без додаткових людей або складного обладнання. Однак рекомендуємо професійну діагностику та допомогу фахівця під час регулювання (особливо, першого), якщо у вас виникають проблеми або сумніви.