Як працює екскаватор

Надіслав: Lubomir , дата: пт, 01/19/2024 - 18:15
Как работает экскаватор

Екскаватор використовується в багатьох сферах діяльності, оскільки це землерийне обладнання з високою продуктивністю. Особливо затребуваним він є в сучасній будівельній індустрії, рідше використовується в сільському господарстві та промисловості.

Незважаючи на популярність техніки, багато користувачів не знають, як працює екскаватор, а тому не можуть використовувати його потенціал повністю. У цій статті ми розповімо про механізм роботи, конструкцію, а також інші нюанси.

Основні елементи екскаватора

Перед аналізом того, як працює екскаватор навантажувач, необхідно визначити, якими є основні елементи обладнання. До них належать:

1. Кабіна управління.

Тут розташоване операторське крісло, елементи управління (кермо, додаткові ручки і важелі), додаткові монітори і панелі, сидіння для команди.

Комплектація може змінюватися залежно від моделі, тому машина має бути максимально зручною для роботи вашого фахівця.

2. Основні частини: ківш, стріла і т.д.

Пристрій і принцип роботи екскаватора досить складний через специфічну конструкцію, яку потрібно розуміти. Основними частинами є:

  • ківш - найчастіше представлений у вигляді металевої лопати, яка кріпиться до закінчення стріли (цей елемент є важливим для збору і переміщення матеріалів, які використовуються в роботі, наприклад, ґрунт і камінь);

  • стріла - може кружляти навколо вертикальної осі, складається з декількох секцій і може змінювати довжину за допомогою гідравлічних елементів;

  • гусениці або колеса - на ринку є різні моделі, вибір здійснюється залежно від індивідуальних вимог;

  • гідравлічні системи - поршень, гідромотор, циліндр;

  • з'єднувальний вузол.

Конструкція є більш складнішою, але ці елементи є найважливішими.

3. Двигун

Незважаючи на те, що двигун входить до основних частин екскаватора, він винесений в окремий пункт. Найчастіше це дизельний двигун, потужність якого є досить високою. Для якісної експлуатації не потрібно забувати міняти масло в обладнанні.

Принцип роботи екскаватора

Після обговорення конструкційних особливостей, можна перейти до того, як працює гідравліка екскаватора і який вигляд має його принцип роботи в принципі. Механізм управління досить простий. Він охоплює управління рухом гусениць або коліс, зміну напрямку роботи без переміщення всієї спецтехніки. Весь механізм управління гарантує система, розташована в кабіні водія. Завдяки їй фахівець може виконувати будь-які функції залежно від потреби.

Робота з переміщення землі та матеріалів здійснюється таким чином:

  1. Оператор піднімає ківш, а потім плавним рухом опускає його на поверхню матеріалу, щоб його зібрати.

  2. Фахівець використовує різні кнопки управління (обертання, нахил) для того, щоб охопити якомога більше матеріалу.

  3. Піднімання ковша не є повністю механічним процесом, тут також задіюються гідравлічні системи для м'якого ривка.

  4. Оператор опускає ківш і проводить розвантаження матеріалу.

У цьому алгоритмі все дуже просто, переміщення землі та матеріалів відбувається фактично інтуїтивно зрозумілим способом. Енергія двигуна використовується на всіх етапах проведення робіт.

Схема запчастин екскаватора також містить у собі гідравлічні елементи. Вони використовуються не тільки для підняття й опускання ковша. Тиск також використовується для того, щоб гарантувати поворот стріли, запускати роботу гусениць або коліс, гальмувати або використовувати інші деталі, які можуть рухатися.

Різні типи екскаваторів

Робочий принцип безпосередньо залежить від різновиду екскаватора, оскільки деякі моделі кардинально відрізняються від класичної спецтехніки. Наприклад, під час роботи на невеликих об'єктах можна використовувати міні-екскаватори. Вони легкі, маневрені, не псують асфальтоване покриття.

Для застосування в польових умовах застосовуються кар'єрні екскаватори. Найчастіше вони пересуваються на гусеницях, мають спеціальний щит від механічних пошкоджень, відрізняються значними розмірами. Підходять для виконання складних робіт, копання траншей, видобутку руди.

Окремо потрібно згадати спеціалізовані екскаватори. Наприклад, у випадках, коли необхідно працювати у воді або навіть під водою, коли потік дуже сильний, потрібно використовувати екскаватор для підводних робіт.

Технічне обслуговування і безпека

Дуже важливо зберігати екскаватор у робочому стані, оскільки це гарантує безпеку як пристрою, так і команді, яка з ним працює. Обов'язково необхідно проходити регулярне технічне обслуговування, оскільки завдяки цьому можна гарантувати своєчасну заміну зношених деталей, міняти масло, не допускати поломок і аварійних ситуацій.

Перед роботою обов'язково потрібно проводити невеликий тестовий виїзд, щоб побачити проблеми перед введенням в експлуатацію. Виконуйте завдання далеко від людей, обов'язково розміщуйте знаки про проведення робіт. Слідкуйте, щоб з екскаватором працювала людина, яка дійсно розуміється на своїй справі, а на майданчику не з'являлися сторонні люди.

Таким чином, дуже важливо знати те, як працює екскаватор, щоб використовувати максимальний потенціал, а також стежити за заходами безпеки.