Види екскаваторів

Надіслав: Lubomir , дата: чт, 01/18/2024 - 23:46
Виды экскаваторов

Екскаватори є лідерами за популярністю та використанням серед спецтехніки. Таке обладнання активно використовується у будівництві, сільському господарстві та інших галузях. Оскільки головне завдання полягає у виконанні вантажно-розвантажувальних робіт, такі машини є досить універсальними.

Сучасні моделі можуть виконувати велику кількість функцій, кількість різновидів щороку тільки зростає.

Класифікація екскаваторів за розміром

Використовувати екскаватори можна в різних умовах. Обладнання різних габаритів націлене на те, щоб виконувати завдання будь-якої складності, обробляти земельні ділянки різних розмірів і складу.

За розміром екскаватори мають таку класифікацію:

  • міні-екскаватори;

  • середні екскаватори;

  • великі екскаватори.

Сфера застосування дуже різноманітна. Маленькі варіанти нерідко використовуються для ландшафтного дизайну, а також для будівництва невеликих об'єктів. Середні та великі екскаватори активно застосовуються у комунальному господарстві, будівництві на більших територіях, у виробничих цілях.

Класифікація за типом робочого обладнання

Також класифікувати таке обладнання можна за типом робочого елемента - ним виступає ківш. Серед різновидів за цим параметром можна виділити:

  • ковшові екскаватори;

  • драглайни;

  • лопатні екскаватори.

У сучасному будівництві найпопулярнішими є ковшові екскаватори. Розмір і тип ковша залежить від подальшого використання спецтехніки, оскільки вона може бути корисною для роботи в кар'єрах, у копанні траншей, для завантаження і розвантаження вантажів, для роботи з великими матеріалами. Такий екскаватор може бути одноковшовий або мати кілька ковшів.

Драглайни являють собою спеціальне обладнання на великій глибині. Вони відрізняються великою робочою відстанню, великою висотою видобутку, роботою під водою або з великими обсягами матеріалів.

Унікальним є лопатний екскаватор, який оснащений ковшем у вигляді лопати. Така спецтехніка відрізняється великою вантажопідйомністю, потужним гідроприводом. Вони показують ефективні результати в дорожньому будівництві, копанні траншей, видаленні ґрунту тощо.

За типом ходової системи

Дуже важливою є характеристика за типом ходової системи. Завдяки цьому визначається мобільність, ефективність роботи на різних типах ґрунту, можливість переміщення по об'єкту, де виконуються завдання.

На ринку України можна зустріти такі моделі:

1. Гусеничні екскаватори

Моделі на гусеничному ходу мають вагомі переваги, які роблять їх популярними серед фахівців. Наприклад, вони добре показують себе на м'якому ґрунті або нерівній місцевості, оскільки не провалюються. Таке обладнання всюдихідне, воно може використовуватися навіть у гірській місцевості. За низької температури ця спецтехніка також буде більш корисною, ніж інші моделі.

2. Колісні екскаватори

На рівних майданчиках, наприклад, у місті популярними є екскаватори на колесах. Безліч фахівців віддають перевагу саме цим моделям через можливість експлуатації без механічних пошкоджень для оточення при будівництві доріг, будинків, ремонті інфраструктури. Відрізняються високою швидкістю і підвищеною мобільністю.

3. Плаваючі екскаватори

За необхідності проводить роботи під водою або в місцевості з дуже вологим ґрунтом, можна використовувати саме цю модель. Вони виконані зі спеціальних матеріалів, мають специфічну конструкцію, яка полегшує роботу у водному середовищі.

Спеціалізовані екскаватори

У цій частині згадаємо про екскаватори, які використовуються у специфічній сфері діяльності. Вони менш популярні на ринку, іноді створюються за допомогою модернізації, але є максимально ефективними у власній сфері. Якщо класичний бульдозерний механізм у деяких випадках може вирізнятися конструкцією, що ламається, ці моделі точно зможуть впоратися з будь-якими ситуаціями:

  • екскаватори-навантажувачі;

  • довгорукі екскаватори;

  • екскаватори для підводних робіт.

Такі моделі можуть працювати в екстремальних умовах, незвичайній місцевості або виконувати завдання підвищеної складності.

Вибір екскаватора для різних цілей

Підбір відповідного екскаватора починається з розуміння, які завдання будуть виконуватися, а також з вивчення базової інформації. Потрібно знати, в яких умовах буде працювати машина, вже потім підбирати технічні характеристики, наприклад, вантажопідйомність, відвал, вагу, тип коліс тощо.

Дуже важливо знати, який екскаватор вам потрібен. Якщо у вас виникають труднощі, обов'язково звертайтеся за рекомендаціями до фахівця.