Чому гріється насос асенізатора ?

Надіслав: Lubomir , дата: вт, 11/07/2023 - 16:06
nasos-noviy

Які завдання виконує асенізатор. Асенізатори - спецтехніка, яка призначена для завдань, пов'язаних зі зливом, вакуумуванням та перевезенням різних типів матеріалів, особливо рідин або напіврідок. Основна функція асенізатора полягає у створенні вакууму, що дозволяє видаляти, перевозити та утилізувати речовини, які не можуть бути видалені за допомогою звичайних вантажівок або механізмів.

Як правило, пристрій складається з:

  1. кузова;

  2. вакуумної системи (насосу);

  3. спеціального шлангу;

  4. додаткового обладнання;

  5. двигуна;

  6. шасі.

Залежно від моделі зовнішній вигляд обладнання може відрізнятися, однак більшість комплектуючих і завдання не змінюються.

Головна причина використання асенізатора – необхідність видалення рідин та опадів. Вони ефективно витягують ці матеріали за допомогою потужної вакуумної системи із септиків, жироловів, промислових резервуарів, стічних ям та очисних споруд.

Асенізатори використовуються для очищення та обслуговування каналізаційних систем шляхом всмоктування сміття, мулу та інших матеріалів, які можуть перешкоджати потоку стічних вод. Також вони обладнані для обробки небезпечних матеріалів та використовуються для збирання після аварій, забруднення територій та промислових об'єктів. Устаткування використовується для виливання вмісту портативних туалетів, забезпечуючи їх належне обслуговування та гігієну.

Основні причини того, що гріється вакуумний насос та шляхи їх вирішення

Незначне нагрівання є одним із варіантів норми, тому що при виконанні роботи з'являється велике навантаження на ротор, статор та підшипники, через що виробляється тепло. Однак, якщо ви помічаєте перегрів, то існує проблема. Її потрібно негайно вирішити, щоб спецобладнання не вийшло з ладу та не призвело до аварійної ситуації.

Насос може грітися через такі причини:

  1. надмірне навантаження — асенізатор повинен використовуватися в умовах, рекомендованих виробником, вони вказані у відповідній сертифікації, інакше виникають проблеми з перегріванням;

  2. погана робота фільтрів та системи охолодження  — вакуумний насос вимагає ефективної системи охолодження, щоб відводити тепло, що виникає під час його роботи. Якщо система охолодження працює недостатньо ефективно або забруднена, це може спричинити накопичення тепла в насосі;

  3. низька якість масла або недостатнє мастило;

  4. механічні проблеми — тертя або неправильне зіткнення цих деталей може призвести до надмірного нагрівання;

  5. зношені або пошкоджені деталі — старі або пошкоджені деталі вакуумного насоса можуть працювати менш ефективно, що може призвести до надто великої кількості випускного тепла.

Усунути ці проблеми потрібно з фахівцем. Однак їх можна не допустити, правильно доглядаючи всі системи автомобіля і проводячи регулярний технічний огляд.

Навіть найпоширеніші і, здавалося б, незначні проблеми потрібно швидко усувати, оскільки це може призвести до негативних наслідків. Це впливає як зниження ефективності, і ризик виникнення аварійних ситуацій.

Не забувайте проходити сервісний огляд, змінювати зношені деталі. Не потрібно самостійно ремонтувати асенізатор, якщо ви не професіонал. Обов'язково очищайте системи після використання та дотримуйтесь інструкцій, зазначених у документації. Таким чином ви зможете провести профілактику перегріву, а також зробити експлуатацію комфортною, безпечною та тривалою.